Oprava kritické chyby GRUB v CachyOS: Průvodce s úvahou nad řešením problému ‚boot/vmlinuz-linux-cachyos

Chyba v spouštěči GRUB a jeho následná oprava.

Poznámka: Tento text neslouží pouze jako návod, ale také jako zamyšlení autora nad tím, jak postupovat při problémech s operačním systémem a jak je efektivně řešit.

Úvod:

Dobrý den,

dnes se mi na mém operačním systému s linuxovou distribucí CachyOS stala podivná chyba při aktualizaci OS. Předem upozorňuji, že tato chyba byla způsobena mou neopatrností. Během aktualizace jsem stahoval soubor z internetu, který pravděpodobně spotřeboval příliš velkou šířku pásma, což mohlo způsobit chybu, kvůli které nebyla aktualizace dokončena a “zasekla se”, případně došlo k chybě na straně mého hardwaru. Ať už to bylo jakkoli, výsledek byl nepříjemný.

Stalo se to tak, že jsem dnes ráno vstal a spustil aktualizaci svého OS přes terminál. K tomu jsem využil alias update, který je již obsažen v OS CachyOS, a od počítače jsem odešel s tím, že až se k němu vrátím, bude OS aktualizován a připraven na další práci.

Bohužel, to se nestalo. Když jsem se vrátil k počítači, byl zcela zamrznutý, CPU běželo na 90 %, ventilátor běžel na plné obrátky, a poté OS havaroval.

Nicméně, po restartu systému jsem se dostal do spouštěče GRUB, což mě trochu uklidnilo. Myslel jsem si, že se do OS normálně nabootuji a aktualizaci spustím znovu. Bohužel, to byla chyba. Po výběru výchozího OS mi GRUB oznámil nemilou chybovou hlášku: “file: “/@/boot/vmlinuz-linux-cachyos” not found” – ve zkratce, GRUB nemohl najít OS.

Zachoval jsem klid a zkusil využít funkci snapper – tímto děkuji kamarádovi @Tony za jeho rady.

Po obnově OS pomocí Snapperu jsem měl radost, protože systém úspěšně naběhl a já si myslel, že mám vyhráno. Bohužel to byla jen iluze. Po opětovném spuštění aliasu update jsem z terminálu obdržel chybovou hlášku, že balíčky nelze aktualizovat. Zkusil jsem rychlou opravu pomocí aliasu fixpacman. Tyto aliasy jsou jedním z menších důvodů, proč jsem přešel na CachyOS. Doporučuji svůj článek, kde se tomuto tématu věnuji.

Bohužel, fixpacman nepomohl a k mému zděšení jsem po restartu OS v GRUB opět viděl známou chybovou hlášku: “file: “/@/boot/vmlinuz-linux-cachyos” not found”.

Co teď?

Jako hlavní doporučení v těchto případech bych uvedl zachovat klid a jednat rozvážně. Snadno se to řekne, ale z vlastní zkušenosti vím, že to může být náročné. Když člověk potřebuje svůj operační systém, který momentálně nefunguje, často má tendenci zkoušet všechno možné bez rozmyslu, což může vést k dalšímu poškození systému.

Dále doporučuji, abyste se snažili o problému, se kterým si nevíte rady, zjistit co nejvíce sami. Pokuste se “vygooglit”, o jakou chybu se jedná, a využijte dostupné zdroje, jako je například ChatGPT, který vám může problém alespoň vysvětlit.

Pokud se rozhodnete požádat o pomoc někoho zkušenějšího, dbejte na to, abyste dotaz formulovali co nejpodrobněji. Mnoho nováčků se ptá stylem: “Hele, stalo se mi tohle, co s tím…?” a pak jsou zklamaní z odpovědí, které dostanou. Je důležité poskytnout co nejvíce informací – popište chybu detailně, přiložte logy, nebo uveďte, co jste již vyzkoušeli. Takto podrobný popis vám zvýší šanci na rychlou a účinnou pomoc.

Neházejte ihned flintu do žita. Mnoho nováčků má tendenci po prvním problému s Linuxem vrátit se zpět k matčině sukni v tmto případě k Windows nebo macOS. Je důležité si uvědomit, že žádný operační systém není bez chyb. OS tvoří lidé a chyby se stávají. Ať už používáte Linux, Windows nebo macOS, vždy se setkáte s nějakými problémy.

Po zachování klidu jsem kontaktoval svého kamaráda @Tony, který neváhal a okamžitě se spojil s discordovou podporou CachyOS – tímto mu moc děkuji. Podpora CachyOS nám odpověděla během několika minut.

Jak problém opravit?

Co budeme potřebovat:

1. USB s live distribucí Linuxu CachyOS – doporučuji mít vždy připravené live USB s vaší linuxovou distribucí pro tyto případy.

2. Stabilní internetové připojení.

3. Pevné nervy a odvahu pustit se do opravy.

Postup opravy:

1. Restartujte počítač a zvolte bootování z USB zařízení, čímž spustíte prostředí CachyOS Live.

2. Jakmile se ocitnete v prostředí Live CachyOS, připojte se k internetu, aby nedošlo k dalším komplikacím.

3. Spusťte terminál pomocí známé klávesové zkratky: Ctrl+Alt+T.

1. V otevřeném terminálu se přepněte na uživatele root zadáním příkazu:
sudo su
  1. Zadejte příkaz:
cachy-chroot

tímto spustíte tzv. chroot. Tento proces připojí poškozený oddíl OS k vašemu živému prostředí CachyOS, abyste mohli provést potřebné opravy. Představte si to, jako kdybychom daný oddíl “uvěznili” a řekli mu, co má dělat, aniž by mohl poslouchat ostatní procesy – hrajeme si na diktátora.

1. Zjistěte poškozený oddíl pomocí příkazu:
lsblk

Tento příkaz načte všechny diskové oddíly.

1. Po spuštění cachy-chroot vyberte poškozený oddíl. V mém případě šlo o /dev/nvme0n1p2, který obsahuje můj kořenový adresář root /.

2. Po výběru daného oddílu se vás terminál zeptá, zda chcete tento oddíl připojit s výchozími hodnotami – CachyOS BTRFS preset to auto mount root subvolume. Pokud používáte BTRFS, stejně jako já, a systém pravděpodobně spoléhá na specifické podsvazky (subvolumes), doporučuji zvolit y (yes) a stisknout Enter.

1. V dalším kroku se vás terminál zeptá, zda chcete připojit i další svazky. Jelikož v mém případě nebyl žádný jiný svazek poškozen, zvolil jsem n (no).

1. Tímto jsme připojili poškozený oddíl a můžeme pokračovat s opravou.

2. Zadejte příkaz pro opravu systému:

pacman -S linux-cachyos

Dodatečné opravy:

1. Po zadání příkazu pacman -S linux-cachyos se objevila chybová hláška pacmanu, že nemůže uzamknout databázi, protože existuje soubor zámku (/var/lib/pacman/db.lck). To se často stává, pokud byla předchozí operace pacman přerušena nebo pokud je již spuštěn jiný proces pacman.

2. Tuto chybu snadno opravíte zadáním:

rm /var/lib/pacman/db.lck

Tím odstraníte zámek souboru a můžete znovu spustit příkaz:

pacman -S linux-cachyos
  1. Poté stačí opustit chroot prostředí a restartovat operační systém.
exit
reboot

Záverečné slova:

Závěrem bych rád zdůraznil, že i když se problémy s operačním systémem mohou zdát frustrující a někdy až neřešitelné, důležité je zachovat klid a postupovat s rozvahou. Každá chyba je příležitostí k tomu, abychom se naučili něco nového a prohloubili své znalosti. Právě v těchto momentech, kdy se věci zdají být nejvíce beznadějné, se ukáže hodnota našich schopností a dovedností.

Pamatujte, že technologie je tu pro nás – a nikoli my pro ni. Když se naučíme systém správně ovládat a porozumíme jeho základům, můžeme si být jisti, že se zvládneme vypořádat s jakýmkoli problémem, který se nám postaví do cesty. A co je nejdůležitější, vždy je dobré mít po ruce přátele a komunity, na které se můžeme spolehnout – stejně jako já na toto fóru a podporu CachyOS.