Chcem sa spýtať na vaše názory ohľadom najlepších linuxových distribúcií pre začiatočníkov.
Síce nie som úplný nováčik v svete Linuxu, ale rád by som sa dozvedel, ktoré distribúcie by ste odporučili a prečo.
Zaujímali by ma najmä tieto faktory:
bezproblémová aktualizácia
podpora pri riešení problémov
ovládače pre zariadenia
jednoduchosť inštalácie aplikácií
možnosti zálohovania
iné dôvody
Skúste si predstaviť, že prichádzate z prostredia Windows sa chcete zoznámiť pracovať s linuxovým desktopom. Ktoré distro a prípadne rozhranie, by ste mali mať doporučené ako prvé?
Podeľte sa o svoje skúsenosti a vysvetlite, z akých dôvodov dané distro odporúčate pre začiatočníkov.
Tak z mého pohledu bych se zcela jistě nebál naprostému začátečníkovi doporučit Pop!_OS od System76. Je to hezky vypadající systém a vzhledem k vlastní integraci instalátoru aplikací Pop Shop je i instalace aplikací velmi snadná. A gaming je také velmi jednoduchý. Většina ovladačů na GPU jsou už předinstalované, takže vše skutečně funguje tak, jak má. Co se záloh týče, tak já jsem člověk, který nezálohuje systém jako takový, ale jen důležité soubory či složky, tak zálohování celého systému není úplně věc, o kterou bych se nějak zajímal. Přeci jen, vše cpu na externí disk nebo na svůj NAS. Co se podpory se systémem týče, tak samozřejmě nějaká podpora tam je, ale za moc nestojí. Člověk se tak musí obrátit na ChatGPT.
Obecně i přes těchto pár nedostatků se s naprostou jistotou nebojím tento systém doporučit pro začátečníky, kteří chtějí odejít z Windows, ale nemají peníze či z jiných důvodů nechtějí investovat do Apple.
Tak poté by to byl Linux Mint. A zvolil bych ho z důvodů uvedených výše a také proto, protože na klasický kancelářský workload a workflow je asi nejlepší, nejoptimálnější a (dle mých zkušeností) nejstabilnější. A ano, také jsem ho nějaký čas používal. Prakticky na tomto distru jsem vůbec s linuxem začínal. A co se záloh týče, tak na Linuxu existuje hromada různých zálohovacích softwarů, že si asi každý najde to, co mu nejvíce vyhovuje.
Takže, keďže som stále taký “začiatočník” za ten mesiac čo som si skúšal Linux ako daily driver tak som za ten mesiac vymenil asi tri linuxove distribucie.
Začal som s Ubuntu s ktorým som bol celkom spokojný, fungoval skvelo, bol rýchly (pre mňa aspoň).
O dva týždne som prešiel na MX Linux, ktorý je na XFCE desktope a je to Debian-based Linux. S ním som moc spokojný nebol, keďže mne XFCE nevyhovoval a ani nefungoval dobre.
O týždeň z MX Linuxu som prešiel na Linux Mint s ktorým som bol fakt spokojný a podľa mňa sa nebojím začiatočníkom odporúčiť Ubuntu alebo Mint.
Sú to dva linuxové distribúcie, ktoré ma vôbec nesklamali, bol s nimi absolútne spokojný a keby teraz nebol CachyOS, vedel by som jeden s týchto distribúcii odporúčiť.
Zdravím panstvo. Za tých 20 rokov čo používam Linux pre klikačov doporučujem Mint, Ubuntu a MX. Samozrejme všetko záleží od železa ktoré je k dispozícii. Vačšinou sú to pomalé, zafúľané stroje po win10. Môj postup je dať zakúpiť SSD disk, pozreť akú distribúciu zvládne a natiahnuť. Na každého " klienta " mám vzdialený prístup cez AnyDesk. Samozrejme všetko bez prístupu root. A hotovo. Títo ľudia nepotrebujú konzolu, ani sa hrabať v nejakých nastaveniach, potrebujú len klikať ))))))))
Zabudol som na jednu dôležitú premennú a tou sú preferencie ostatných používateľov. Ak sa zamyslíme nad tým:
Kto tú distribúciu doporučuje?
Aké sú znalosti a skúsenosti toho, kto ju doporučuje?
Akú bude mať používateľ dodatočnú podporu?
Súhlasím s tým že medzi základné kritéria patrí:
hardvér na ktorý sa bude linux inštalovať
typ samotného používateľa
Som presvedčený, že ďalším dôležitým faktorom sú vstupné informácie, ktoré sa používateľovi dostanú, ako ovládať ten či onen systém.
Bohužiaľ zhodneme sa, že v tomto je na CZ/SK linux scéne trošku problém so samotnou kvalitou či dostupnosťou.
Ak budem vychádzať z predpokladu, že by som mal stráviť čas vysvetľovaním ovládania používateľovi, tak v súčastnosti by som rozhodne išiel inou cestou, ako sú distribúcie na báze Debianu.
S ohľadom na vyššie uvedené kritériá sa rozhodne nebojím konfrontácie s distribúciami odvodené z Arch linux, ktoré sú (myslím to bez urážky) vo vývoji linuxu ďalej. Hovorím o linux desktope.
Veď to “klikanie” funguje principiálne úplne rovnako na všetkých “slušných” distibúciách.
Nový používateľ linuxu nepozná rozdiel.